Българи ще правят мобилно приложение за откриване на изгубени животни

Първото по рода си мобилно приложение за търсене на изгубени животни се нарича Crowdfind и се разработва от български екип. Идеята е то да бъде достъпно за потребители от целия свят, във версии за мобилните операционни системи Android и iOS. Целта на приложението е да помага на стопаните да открият изгубените си кучета, котки и други животни възможно най-бързо.

„Когато човек изгуби любимото си животно започва да разлепя съобщения в квартала, публикува съобщения в социалните мрежи или се обръща за помощ към организации за защита на животните. Понякога това помага, но друг път – не. В екипа на Crowdfind сме убедени, че първите минути на реакция са решаващи. Вярваме, че приложението може да помогне на много хора да върнат при себе си жив и здрав изгубения си любимец“ – споделя Александър Александров, автор на идеята.

Към момента в глобален мащаб има няколко приложения за търсене на изгубени животни, които обаче работят на друг принцип – чрез сложен алгоритъм за разпознаване на самите домашни любимци или чрез създаване на виртуална карта с изгубени животни. Идеята на Crowdfind е значително по-проста.

Когато приложението бъде готово, всеки собственик на домашно животно ще може да създаде напълно безплатно свой профил в него като въведе информация за своя любимец (име, порода, описание), снимки и мултимедия. Ако домашното животно бъде изгубено, стопанинът трябва просто да създаде „Сигнал“ (Alert) в Crowdfind. Сигналът за помощ в реално време ще се появи на телефоните на всички членове на мрежата, които са наблизо. Всеки желаещ да помогне ще може да приеме сигнала, като във всеки момент ще вижда местоположението на останалите. Така търсачите на изгубения любимец ще се организират за минути като разпределят усилията си в претърсване на целия район. При това – без дори да се познават. Ако някой от тях открие изгубеното животно, той може да го идентифицира чрез снимката и описанието от сигнала, след което да се обади на собственика му.

клиника за домашни любимци

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*