Как да се отървем от комарите у дома

Обичаме лятото. Слънцето с галещите му лъчи, шадраваните, които хвърлят хладни пръски, парковете, в които намираме сянка и си почиваме. Обичаме и тихите топли вечери у дома, когато сядаме на терасата и се наслаждаваме на залеза и топлия вятър.

Надали има човек, който да не се усмихне при мисълта за този толкова любим сезон. Но…., има един фактор, който може да помрачи цялото удоволствие от горните дейности. Малки, нахални и жужащи…комарите са в състояние да съсипят и най – романтичната обстановка и да провалят приятелско събиране или приятната разходка. А у дома могат да ни побъркат с досадно жужене и да ни държат будни цяла нощ. На всеки му се е случвало да се събуди сутрин с оток от ухапване или докато си почива да усети леко боцване, което след малко прераства в болезнена и гореща пулсираща бучка. Разбира се, не всички комари са опасни, но за съжаление, ако сме алергични, може да предизвикат доста главоболия и да ни докарат дори до болница.

И ако навън не може да вземем кой знае какви мерки, за да се предпазим, освен репелент, гривни или мазила, то у дома има не един или два ефикасни метода, с които да се защитим от тях. Ние избрахме за вас най – разпространените и лесни за приложение. Опитайте някои и си осигурете спокойно лято…Без комари!

Етерични масла

Мента, лавандула, евкалипт, чаено дърво, кедър….Това са само малка част от маслата, които може да използвате, за да защитите дома си. ако не разполагате с лампа, която да запалите, за да подсилите аромата им, сложете няколко капки на памучен тампон и поставете на няколко места у дома, най – вече близо до прозореца.

Растение на прозореца

Босилек, мента и розмарин са страхотни билки за кухнята, но наред с гастрономическа наслада те могат да ни помогнат и в борба срещу комарите. Силният им аромат отблъсква насекомите и те няма да влязат. Според запознати с подобно действие са още здравецът и листата от домат.

Лимон и карамфил

Друг лесен за приложение метод е използването на лимон и карамфил. Всичко, което трябва да направите е да разрежете плода наполовина и да набодете зрънца карамфил. Смята се, че комбинацията от двете отблъсква комарите и те няма да припарят до вас.

Спрей

Освежаващ спрей е друг изпитан метод за борба с досадните комари у дома. Смесете равни части спирт и вода и капнете няколко капки ароматно масло от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво или цитронела. От време на време впръсквайте във въздуха. Така ще освежите и ще предпазите дома си.

Комарник

Това е най – естественият начин да се опитаме да се защитим от комарите. Подобна мрежа спира опитът им да влязат у дома, но за съжаление тя пречи на доброто проветряване. Освен това често по нея се натрупва доста прах, който несъзнателно вдишваме. Все пак според запознати, тя е гаранция, че в дома ви няма да има жужащи насекоми.

И няколко чисто практични мерки, които може да вземете е да носите по – светли дрехи, защото се смята, че комарите са привлечени от тъмното облекло, да избягвате сладникавите парфюми и да наблегнете на храни, богати на витамин В 1 (бирена мая, сусам, слънчогледови семки, билки, ядки, риба, червено месо). Колкото и да е странно, но според някои хора когато хапваме подобни храни, тялото изменя леко аромата си, а комарите улавят това и ни избягват.

И за последно, но не по значение място, оставяме най – сигурния метод – обадете се на професионална фирма за борба с насекоми, инсекти и гризачи. Превента ДДДД ще ви гарантират спокойно и безопасно лято.

Борбата на Превента ДДДД с летящи инсекти включва, както локална обработка с препарати, така и аерозолно пръскане. Бързо, сигурно и безопасно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*