Над 600 ученици играха заедно хора

На 4 май своя празник отбеляза най-голямото основно училище в София – 104 ОУ “Захари Стоянов”. В традиционното вече празнично хоро се включиха над 600 ученици. Програмата тази година се отличи с джаз за деца с Венци Благоев, ателиета за хвърчила и колажи – приобщаващи активности, които включват празника в националната кампания “Дни на приобщаването” 2016.

104 ОУ “Захари Стоянов” е сред петте училища в Програма “Едно училище за всички”, която Център за приобщаващо образование развива с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в последните две години.

“Наричаме празника в 104 ОУ “Захари Стоянов” приобщаващ по 3 причини. Първата е, че програмата включва активности, с които да се покаже подкрепящата учебна среда – среда, в която децата не се делят по никакъв признак; те са толерантни, задружни, уверени в себе си. На празника присъстват деца и учители от още 2 училища, пристигащи от с. Долни Пасарел, Нови Искър и от Ботевград, приобщени към празника в София. И не на последно място – в празника активно се включат всички: ученици, учители и родители.”, обяснява Даниела Тодорова, Ръководител проект в Център за приобщаващо образование.

Националната кампания “Дни на приобщаването” 2016 стартира на 11 април и ще продължи до 23 юни. Тя е продължение на работата на Център за приобщаващо образование с пет училища-партньори с цел изграждане на български модел на приобщаваща училищна среда, който може да се приложи във всяко училище в страната.

Кампаниятa цели да популяризира принципите на приобщаващото училище. Философията на приобщаващото образование е философия на уважението, разбирателството и вярата, че е по-хубаво и ценно да сме заедно. Програма на предстоящите събития, информация за конкурсите и подробности за “Дни на приобщаването” 2016 са достъпни на www.priobshti.se.

One Reply to “Над 600 ученици играха заедно хора”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*