Три начина да ни е забавно вкъщи

Уикендът е дъждовен и се налага да останете вкъщи? Не драматизирайте. Това не значи непременно скука, готвене, чистене и подреждане. Може да се забавлявате и да си прекарате повече от добре. Защото свободното ви време е твърде ценно, за да го пропилявате на дивана пред телевизора.

Предлагаме ви няколко много забавни занимания, с които да се разнообразите.

Рисувайте и се забавлявайте

Искате да развивате креативността си, но не знате откъде да започнете? Открийте скрития във Вас художник! С комплектите за рисуване по номера ще внесете доза цвят в ежедневието си.

Какво представлява?

Картините по номера са комплекти, които включват платно, на което с цифри са маркирани и обозначени зони за боядисване. Всяка област има номер, който отговаря на съответната номерирана боя, която да се използва. Боите са разпределени в малки кутийки. Може да използвате само определен номер боя, като намерите съответната цифра на платното. По този начин няма да смесвате, цапате и използвате другите бои, докато не стигнете до техния ред.

Изпълнение

Извадете паното, боичките и ще видите какъв купон ще падне. Пробвайте да рисувате с един номер цвят като следвате очертанията. Изчакайте, нанесената боя да изсъхне. Продължете със запълването на  останалите цветове. Когато сте готови, можете да добавите допълнителни детайли на местата, където намирате за уместно. Почистете четката и оставете готовата картина да изсъхне. Ще получите чудесна картина. Закачете или поставете готовото произведение на подходящо място.

Съвети

Ако боите са твърде гъсти за целите ви, може да ги разредите с една-две капки вода. Боите съхнат бързо, затова ги затваряйте, винаги когато не ги използвате за по-дълго време. При нанасянето на боите следвайте основните линии на рисунъка, за да получите картина, максимално близка до оригинала.

Арт терапия

Рисуването по номера успокоява нервите и не изисква много усилия. Дори да не сте най-добрите художници, ако рисувате заедно цялото семейство ще се забавлявате чудесно. Децата ви ще се влюбят в това занимание. Освен тренировка за ръцете, това занимание ще усъвършенства уменията ви в съчетаването на цветове.

Пробвайте диамантен гоблен

Търсите красив начин да релаксирате? Успокойте ума и мислите си, релаксирайте творчески у дома. С диамантените гоблени може да се сътворят разнообразни картини – пейзажи, портрети, животни, цветя, детски приказки, фигури, с религиозна тематика или дори по снимка. Диамантените картини се изработват бързо и притежават специфичен блясък. Подходящи са за всеки, защото не е необходим опит.

Как се прави диамантен гоблен?

В комплекта, който ще закупите, има схема на гоблена, мъниста и приспособления за нареждане на това малко бижу. Основата на диамантения гоблен е намазана с лепило и покрита с фолио. Когато работите, е добре да не отлепяте цялото фолио, а да надигате само тази част, която в момента лепите. Някой гоблени изискват лепене на цялата площ, а други само на част от нея. Диамантените гоблени биват два вида – с квадратни или с кръгли мъниста.

Избop нa инcтpyмeнт

Кръглите мъниста се редят чрез специална писалка, с която поставяте мънистата едно по едно върху основата. Квадратните мъниста се редят с помощта на пинсети.

Интересно решение за интериора

Завършеното блестящо произведение ще ви радва всеки път, щом го погледнете. То ще внесе нотка на новост и свежест в дома ви. Кой модел да изберете, зависи от вас. Зa ĸyxни и тpaпeзapии пoдxoждaт диамантени гоблени с цвeтни ĸoмпoзиции, нaтюpмopти, живoтни. Зa днeвнa и xoл – aбcтpaĸции, пeйзaжи, пopтpeти. Зa cпaлня е най-подходяща poмaнтичнa тeмaтиĸa в cпoĸoйни цвeтoвe.

Бродирайте

Съзнанието ви е претоварено, лесно губите концентрация и все си мислите, че забравяте нещо. Опитайте да ушиете един гоблен. Този тип ръкоделие прогонва стреса, а удоволствието от постигнатия резултат е неизразимо. Бод по бод, ще видите как нещо се ражда изпод ръцете ви. Същите тези ръце, които всеки ден правят всекидневните неща, сега създават изкуство. Дори и да не ви се получат идеално нещата от първия път, не се отчайвате! Напълно нормално е. С времето ще усъвършенствате уменията си с иглата и ще бродирате все по-добре.

Виртуални приятели

Може получите ценни съвети и помощ в социалните мрежи. Там в различни форуми и групи се събират гобленари, които с удоволствие ще споделят натрупания опит и знания. Светът на гоблените е необятен и приказен. Противно на схващането, че шиенето на гоблени е женско занимание, в интернет общностите има много мъже. Бродирането има способността да превърне първоначално непознати хора в искрени приятели.

Първи стъпки

Гобленът представлява картина, където вместо бои се използват специални конци за ушиването му. Има няколко начина на шиене – 1:1, 1:4 , кръстат бод и др.

За избродирането на гоблена се използва схема. Тя представлява таблица с квадратни полета, в които има символи. Всеки символ отговаря на точно определен цвят конец. При бродиране в мащаб 1:1 един символ от схемата отговаря на един бод от гоблена. При бродиране в мащаб 1:4 един символ от схемата отговаря на четири бода от гоблена – образуващи квадрат.

Съвети

Иглата с която ще работите трябва да е със затъпен връх, за да може по-лесно да се работи. Дължината на конеца в иглата е препоръчително да е до към 50 см., за да не се усуква при бродирането. След приключване на гоблена, той задължително трябва да се изпере, тъй като в процеса на работа може да се изцапа.

Избор на рамка

Преди да покажете готовия гоблен на всичките си приятели, изберете рамка, която да подхожда както на модела, така и на помещението, в което смятате да го окачите.

Защо е толкова важно да имаме хоби?

В нашето натоварено ежедневие всички имаме нужда от релакс и разтоварване, когато се приберем у дома. Практикуването на любимото занимание увеличава нивата на щастие и чувството за удовлетвореност. Не чакайте друг удобен момент! Защото сега е най-подходящото време да направите всичко онова, което досега сте отлагали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*