Бърз тест за Ковид или PCR тест?

 

Бързия тест за Ковид е един от първите начини чрез, които хората се тестват, това е понеже той е евтин, прави се бързо и е достъпен и може да се направи извън лабораторни условия. В сравнение с него, PCR теста отнема поне 2 часа, налага се употребата на сложни, специализирани процедури и експертиза и може да се извърши само в лабораторни условия.

Кога се ползва бърз тест и кога PCR?

Бързия тест предоставя възможност както на специалистите, така и на гражданите, бързо да разберат дали нося антигени – това са следите от присъстваща зараза, дали е Ковид или някоя друга респираторна инфекция. От него може да се разбере дали сте преболедували или в този момент има потенциал да сте носител на този вирус, но не дава сигурен отговор на въпроса.

За сметка на това, PCR теста е точен и конкретно създаден да търси за наличието на точно специфичното РНК-на Ковид – тоест, знае е се как изглежда неговият генетичен код, и се знае как да се намери в организма. За момента това е единственият тест в света, които с 98% сигурност доказва наличието на Ковид в организма.

Вероятността за грешен резултат е толкова малка, че е по-вероятно да спечелите от тотото или да намерите пиратско злато на плажа, отколкото теста да сгреши. За това и се счита за златния стандарт при откриване на наличен Ковид-19 в организма на човек.

Кога е нужен Бърз тест за ковид?

Този тест е първото нещо което се ползва, особено когато има много желаещи да се тестват, той е нещото, което позволява на специалистите да отсеят заразените от тези, които просто се съмняват. А в случаи на голям наплив от хора, това е важна тъй като все пак става дума за управляване на ресурси – няма достатъчно PCR тестове за всички наведнъж.

За това Бърз тест се прави при съмнение или в случаи, в които знаете, че сте имало контакт с човек, които е бил заразен, но не сте сигурни дали вие самите сте заразени. Теста може да се направи от лицензиран медицински персонал като този на Ena1111.bg, къде също така можете да закупите този и PCR тестовете.

За да се извърши този тест е нужна кръвна проба, която може да е от пръст или от вена, като тази кръв се използва за да се види дали в нея има наличните IgM и IgG антигенни маркери. Единият служи да покаже наличието на текуща инфекция, докато другия се използва да покаже вече преминала инфекция в организма.

Дори и да нямате достъп или се притеснявате да отидете в болница, или не можете да намерите тест, на Ena1111.bg можете да намерите всичко необходимо, от информация до помощ от специалист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*