Учат деца от дом за временно настаняване да правят уебсайтове

Вальо, Веско, Наталин, Бойко и Цветелин са пет момчета от български и ромски произход, живеещи в дом Асен Златаров в столичния комплекс Надежда. Те ходят на училище, забавляват се, растат малко или повече по начина, по който растат останалите деца в България. За разлика от тях обаче, Вальо, Веско, Наталин, Бойко и Цветелин живеят с постоянния страх, че когато навършат пълнолетие ще трябва да напуснат дома в Надежда и няма да има при кого да отидат.

Улицата е най-вероятният бъдещ дом за много други деца, напуснали институциите поради навършване на своето пълнолетие, а кражбите и проституцията са сред съвсем реалните алтернативи за някои младежи. Те нямат подкрепата, която повечето останали младежи в България получават от своите родители, не могат да останат за неопределено време „при мама и тате“, често нямат познания по някакъв занаят, а и е малко вероятно някой да наеме точно тях.

Именно за да осигури професия на петимата младежи от началото на статията фондация Подарете книга неотдавна стартира пилотно своята инициатива „ИТ Училище“, в рамките на която планира да обучи пет деца от дома в Надежда, да правят уебсайтове. За целта ще бъде използвана безплатната платформа за създаване на сайтове WordPress, а идеята е ако пилотният проект бъде успешен, да бъде потърсена подкрепата на големи компании и ефектът да се мултиплицира в повече български домове.

Зад инициативата вече са застанали някои от най-добрите преподаватели по WordPress, социални мрежи и др. онлайн сфери като Марио Пешев и Майк Рам, блогъри, журналисти и една ИТ компания, която е дарила петте компютъра, на които се провежда обучението. Очаква се пилотният курс да завърши през февруари със символично раздаване на дипломи на децата. А ако съдим по досегашните успешни инициативи на фондация Подарете книга, която събра през септември над 40 деца от домове в цяла България и им проведе обучение по занаяти, български език и интернет, можем да очакваме и новото „ИТ училище“ да завърши с успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*