Как да изберете правилния спортен екип за фитнеса?

След една тежка тренировка ще се почувствате изтощени, уморени, но и освежени – и вероятно ще бъдете целите в пот. Вярвате или не, дрехите, които носите при спортуване, могат много да повлияят на това как се чувствате.

А от няколко фактора зависи това  колко удобни са вашите дрехи за фитнес, включително материята, от която са изработени, както и дали са подходящи за вида упражнения, които ще правите.

Ето какво трябва да имате предвид, когато си купувате спортни екипи за тренировка.

Някои материи са предназначени да изтеглят потта от кожата ви по време на упражнения, а други да я абсорбират. Що се отнася до дрехите за тренировка, някои избори са по-добри от други.

Помислете на първо място за кожата си. Има много дишащи синтетични тъкани, които “изтриват” потта от кожата ви, което може да й помогне да се изпари бързо и да поддържа тялото ви хладно.

Облекло, изработено от тъкани, съдържащи полипропилен например, са добър избор за фитнеса и други дейности, при които е много вероятно да се изпотите, тъй като позволяват изпотяването да се изпари от кожата, но без да подгизва облеклото ви и без да чувствате какъвто и да било дискомфорт.

Помислете също така и за памук. Памучните ризи и панталони, от друга страна, абсорбират потта и те не я отдръпват от кожата и не й помагат да се изпари бързо. Ето защо памучните дрехи за памучни тренировки могат да се усещат тежки и мокри, докато спортувате.

Избягвайте тъканите, които не дишат. Никога не носете дрехи от материали на основата на каучук или пластмаса, които спират потта от изпаряване и поддържат температурата на тялото ви твърде висока по време на тренировка.

За да сте сигурни, че спортните ви екипи отговарят на вашето тяло и на тренировката, която сте планирали, имайте предвид следните съвети:

Трябва да носите дрехи, които са свободни и удобни. Особено ако тичате или карате колело, избягвайте долнища, които биха могли да се заплитат в педалите или краката ви.

За занимания като йога или пилатес, еластичните, прилепнали материи, които отделят потта, са много добър избор.

Като цяло, имайте предвид, че не искате да си купувате никакво облекло, което да ви пречи на дейността. Това е златно правило.

Ако пък спортувате на открито или играете сезонни спортове, това, което носите, може да се наложи да се променя със сезоните.

Само не забравяйте, че без значение каква е температурата, все още е вероятно да натрупате пот по време на тренировка. Придържайте се към възможно най-удобни дрехи, предназначени за тежки упражнения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*