Съвети за зимната поддръжка на вашата кола

Както знаете, зимните условия, в които се налага да шофираме, натоварват допълнително не само нас, а и колата ни, независимо колко нова или стара е тя. За това преди да ни е изненадала зимата, направете няколко прости проверки. 

Антифризът

Задължително е винаги да проверявате нивото на антифриза преди да тръгнете на път през зимата, защото колкото и да е безопасен пътят, отрицателните температури могат да ви причинят много главоболия. При евентуално замръзване, освен с механичните части на колата ви, може да се стигне дори до повреда на двигателя и допълването на радиатора с антифриз е едно от задължителните и изключително важни неща през този сезон от годината. Също така разбира се е важно да подберете антифриза според препоръките на производителя и никога да не препълвате радиатора над маркировката за максимално ниво на течността.

Климатикът

Всъщност климатикът трябва да бъде проверяван и използван целогодишно, за да се намира в добра кондиция. Така тръбите му няма да корозират, фреонът му да свърши и когато го пуснете, в колата да замирише на застояло. Някои от новите модели коли вече имат функцията сами пускат климатика, когато температурата навън е отрицателна, но е препоръчително преди да потеглите, да оставите климатикът да поработи в колата не само, за да се стопли и размрази автомобилът, а и системата да заработи пълноценно.

Акумулаторът

Животът на един акумулатор е около 5 години. Имайте предвид обаче, че рязката смяна в температурата влияе лошо на акумулатора, като го изтощава по-бързо. Ако вашият акумулатор е стар и вече пали трудно, помислете да го смените преди началото на зимата. Добре е да оставяте двигателят да поработи малко, преди и след пътуването ви, на загасени светлини и без включени електроники, за да може алтернаторът да зареди акумулатора поне малко.

Спирачките

Винаги преди път проверявайте спирачките на автомобила. Обърнете внимание дали се е появила ръжда, скърцания или изтърквания на дисковете на точно определени места и ако се съмнявате за нещо такова, закарайте колата си в сервиз. Износените и неработещи спирачки, в комбинация със студеното време и заледените пътища, са една от причините за високия процент от пътно транспортните произшествия през този сезон.

Зимните гуми

Много хора използват всесезонни гуми, заради удобството да не ги сменят и по-ниската цена. Зимните гуми обаче си остават най-доброто решение за заледените и заснежени улици, защото по-мекият материал, по-изразеният грайфер и формата на каналите им дават много по-добра стабилност и сцепление на пътя, отколкото всякакви други варианти. Важно е също така и да поддържате и проверявате налягането в гумите си редовно.

Светлините

Прегледайте всички светлини на автомобила – фарове, габарити, стопове и мигачи. Убедете се, че всичко работи нормално и без проблеми и сменете крушките, ако е нужно. Добре е през зимата редовно да почиствате и при възможност – да подсушавате външната повърхност на фаровете и стоповете си преди отпътуване. 

Маслото

Редовната проверка на маслото е задължителна, особено преди зимата, защото намаленото ниво на масло в двигателя може да ви причини големи проблеми и дори да блокира двигателя. 

Горивото

Създайте си навика да проверявате нивото на гориво в автомобила, защото в дните с най-ниски температури – и неговото състояние. В тези дни или месеци от годината ви препоръчваме колата да престоява в гараж и да не е изложена пряко на студа навън, защото освен опасност от замръзнали ключалки, съществува и такава от замръзнало гориво. Всъщност “замръзнало” не е точната дума, но при ниски температури някои нискокачествени, или разредени горива се сгъстяват доста и запалването става трудно, дори и невъзможно. 

За да откриете всички нужни консумативи и козметика за зимната поддръжка на вашата любима кола, посетете Топ Кар – магазинът предлага огромен избор качествени части, масла, аксесоари и течности на известни марки и с приемлива цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*