Намериха средство, забавящо стареенето на кожата

Група американски учени са успели да намерят средство, забавящо стареенето на кожата. При това, то се оказва отдавна известно на науката вещество, пише Scientific Reports.

Изследователите са открили необичайно свойство за забавяне на стареенето на кожата при добре известен оцветител с название “метиленов син”. В хода на изпитанията учените са направили серия експерименти – взети са клетки от кожата на три групи хора – здрави на средна възраст, възрастни на 80 години и младежи със специфично заболяване, което предизвиква ускорено стареене. При въздействие с оцветителя върху образци от кожата се наблюдава увеличение на продължителността на живота на фибропластите, ускоряване на зарастването на раните, подобряване на синтеза на колаген и еластин.

Освен това, в хода на експериментите е установено, че метиленовото синьо не оказва продължително въздействие върху кожата и временният ефект се прекратява след края на експеримента. Експертите се надяват, че модификацията на оцветителя, промяната на неговата концентрация и използването му в комбинация с други вещества ще помогнат в бъдеще да се създаде препарат, който ще има положителен и продължителен ефект в борбата със стареенето на кожата.

А пък ако се притеснявате от думата “синьо” в названието ще отбележим, че използването на оцветителя в ниска концентрация не води до оцветяването на кожата в син цвят. Освен това, за да се избегнат подобни асоциации, названието на крайния продукт (ако той изобщо стигне до пазара) ще бъде съвсем различно.

рибен колаген

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*