Как да проектирате и планирате душ пространството – от Gaudi DS

Душове за баняКогато желаем ново душ пространство, проектирането и правилното планиране на процеса и разходите са от съществено значение за гладкото протичане на цялото начинание. Но на какво трябва да обърнем внимание, преди да пристъпим към ремонта?

Трябва ли да купите душ врати по поръчка

Душ вратите биват три вида:

  • плъзгащи;
  • отварящи се;
  • тип „хармоника“.

Плъзгащите се врати пестят най-много място. Отварящите се са подходящи за по-широки помещения, а тези тип „хармоника“ са практични, защото могат да се отворят към стените и така да приобщят поддушово пространство с цялата баня, създавайки по-голям простор. Кой от трите вида ще предпочетете, зависи изцяло от вас. Към специална поръчка на врати ще се наложи да пристъпите единствено, ако пространството е нестандартно и обикновените модели не могат да влязат в него или желаете специална декорация.

Поддушови корита

Функцията на поддушовото корито е да не позволява оттичането на вода да излезе извън рамките на душ пространството. Освен това насочва водата към канала, като по този начин банята изсъхва по-бързо и опасността от поява на мухъл намалява значително. Дали ще използвате такъв компонент се решава на ниво ремонт, защото при евентуален отказ от него, наклонът на пода трябва да е изчислен така, че водата да се оттича лесно към сифона. В противен случай ще се появят неприятни локви, които ще трябва да попивате ръчно.

Душови системи

Богатото разнообразие от душ колони, вградени душове, в комплект с подвижна слушалка или хидромасажни панели е в състояние да отговори на нуждите на всеки. Кой от тези варианти ще предпочетете, зависи от пространството и бюджета, с който разполагате.

Аксесоари

Аксесоарите за пространството под душа са малките елементи, които ще придадат уникалност на помещението. Такива са сапунерките, рафтовете, на които да подредите козметиката си, държачите за кърпи. Препоръчително е да избирате аксесоарите по няколко елемента в комплект (например сапунерка и чаша за четки) за да можете да се наслаждавате на хармоничност в стилово отношение.

Как да увеличите налягането на водата

Последните години на пазара са изключително актуални душовете с EcoSmart технология. Чрез прецизен уплътнител притокът на вода се самонастройва според налягането – при високо налягане отворът се стеснява и обратно. Това позволява да се къпете с равномерна сила на струята през цялото време, като същевременно пестите вода.

Вентилация

За да бъдете победители в борбата с влагата и мухъла, заложете на добра вентилация. Вариантът да оставяте вратата на банята отворена след душ се е доказал като неефективен. На пазара се предлагат безшумни вентилатори, с лед осветление или с датчик за самопускане при определени нива на влажност, с таймер за самоизключване и тн.

Осветление

В банята са необходими няколко нива на осветеност за различните дейности, които се извършват там. Освен стандартното осветление на тавана, помислете за осветление над огледалото, което ще е от полза при бръснене или гримиране.

Подови настилки

Теракотът е най-разпространения избор за подова настилка в банята. Освен, че се поставя сравнително лесно, е и изключително дълготраен материал, устойчив на механично износване и напълно водоустойчив. Друг вариант са винилените плочки, които са по-евтини, но и по-нетрайни. Най-луксозният вариант са естествените материали (гранит, дърво, минерален варовик), които обаче, освен високата си цена, имат и специфични изисквания за поддръжка, което ги прави неподходящи за средностатистическата баня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*