Трябва ли спортните залози да бъдат законни?

Неотдавна Върховният съд отмени федералната забрана в САЩ на спортните залагания до 26-годишна възраст, като даде възможност на всеки щат да реши дали да позволи на залозите да бъдат поставяни на бейзбол, баскетбол, футбол, хокей, наред с други спортни игри. Преди това спортните залагания бяха забранени в цялата страна, освен в четири щата – Делауеър, Невада, Монтана и Орегон. По-голямата част от американците подкрепиха легализацията на спортните залагания (55% смятат, че залагането на спорт трябва да бъде законно, само 35% са против), да не говорим, че самият президент е бивш собственик на казина. Следователно тази промяна в подхода на федералното правителство по въпроса не е изненадваща.

Ето три причини, поради които легализацията на спортните залагания е положителна.

Вече е процъфтяваща индустрия

Индустрията за залагания процъфтява, както може да се види по главоломния успех на Winbet в България, независимо от законността й. Незаконните спортни залагания в САЩ са многомилиардна индустрия (някои оценки достигат до 150 милиарда долара); всеки, който иска да направи залог, може да го направи лесно онлайн или чрез местни заведения. Сега, след решението на Върховния съд, щатите ще бъдат по-склонни да разгледат или приемат законодателство за легализиране на спортните залагания, като по този начин ще позволят на хората да продължат да залагат, но в регламентирана и по-справедлива среда. Това също ще им попречи да се справят със съмнителни букмейкъри.

Това е икономиката

Спортните залагания са добри за икономиката. Легализирането на спортните залагания очевидно ще доведе до огромни приходи от държавни данъци. По-важното е, че те имат потенциал да създава работни места (изчислени между 125 000-152 000 работни места) за американския народ. Изследователите оценяват, че легализираните, регулирани спортни залагания в действителност могат да донесат общо 6 милиарда долара годишни приходи за щатите до 2023 г.

Освен това те имат потенциал да вкарат огромни пари в Съединените щати и да ги задържат там. В момента по-голямата част от залаганията се извършват онлайн. Повече от вероятно е легализирането на спортните залагания в Америка да предизвика американските телекомуникационни и технологични компании да поемат международния пазар.

Спортните залагания няма да повредят на игрите

Значението на легализираните спортни залагания всъщност ще затрудни определянето на игрите. Това е така, защото веднъж легализирани, спортните залози ще бъдат следени и всяка нередовна дейност ще бъде лесно открита. По-лесно е да се фиксират игрите в ненаблюдавана среда, в която парите текат под радара. Следователно разпространеното убеждение, че легализирането на спортните залози ще корумпира спорта, е погрешно.

Все пак, винаги ще се намерят и аргументи против легализирането на спортните залагания. Много от тези, които спореха за легализирането на спортните залагания, твърдят, че става въпрос повече за умения, отколкото за късмет. Те казват, че подобно на търговията с акции, става въпрос за остроумно идентифициране на възможностите и действие върху тях. Но това твърдение е погрешно.

Човешкият елемент има огромно влияние върху спорта; често се случва неочакваното, което може да засегне всички, от собствениците на отбори до последния играч. Дори когато умението може да подобри шансовете за победа, хората, които залагат на спорт, невинаги притежават дълбоко разбиране на статистиката, необходима за победа. Хората обикновено залагат на спортове, основаващи се на представа, а не на знания. Спортните залагания не се отнасят до умения и не са като търговия с акции; това е хазарт.

Все пак изборът е ваш. Ако желаете да играете, имате тази възможност. Нищо в живота не е само черно или само бяло, но спортните залагания определено носят много повече позитиви както за хората, така и за икономиката. Те ви позволяват да спечелите пари, докато се забавлявате, гледайки любимите си спортове и отбори. А в същото време стимулират и икономиката на страната.

Ползата от легализирането на спортните залагания вече е доказана в България, така че играйте на воля – определено няма за какво да съжалявате!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*