Сугестопедията прави ученето лесно като на игра

Възможно ли е да проговорим чужд език за пет седмици? Възможно ли е да взимаме изпити без стрес и да усвояваме в пъти повече нов материал за по-кратко време? Сугестопедията е метод на обучение, който разкрива тези възможности.

Сугестопедичното обучение стимулира едновременно интелектуалната дейност, емоциите и физическото състояние на човека. И за разлика от традиционното тръгва от общото към частното, а в основата му е убеждението, че човешкият потенциал е неизчерпаем.

Методът, който помага да се разкрият потенциалните възможности на личността, е открит от българския учен д-р Георги Лозанов през 60-те години на 20-ти век. Прилага се успешно в България през 60-те и 70-те години. Тогава комисия на ЮНЕСКО констатира резултатите от обучението и препоръчва разпространението му по целия свят.

Наричат го “забравения български бисер в педагогиката”, тъй като не след дълго у нас методът е забранен. Днес намира приложение в педагогиката, известна като десугестивно обучение (метод на скритите в човека резерви). А от две години интересът към сугестопедични центрове, школи и обучени преподаватели се възражда като все повече хора искат да разберат предимствата и недостатъците му.

Центърът за класическа сугестопедия “Вихровения” е един от учебните центрове в София, преподаващи езикови курсове за деца и възрастни. Само един учебен час в него е достатъчен да спечели дори и най-предубедения посетител. Учебният материал се поднася чрез ролеви игри, песни, танци и практически упражнения. А времето минава бързо и …

Цялата статия е достъпна в учебния портал Uchi.bg.

2 Replies to “Сугестопедията прави ученето лесно като на игра”

  1. Много съм доволна, че има подобен измислен начин за обучение.По този начин всички, които ще учат, няма да се чустват длъжни, а ще им бъде забавно и интересно. Единственото, което е необходимо за прилагане на метода в ежедневието ни е да вземем лист хартия, цветни моливи и да пуснем нашето въображение. Всекидневната му употреба от своя страна може да направи живота по-успешен. Първоначално може да изглежда малко странен начин, но ефекта е огромен.

  2. Щом е като игра съм сигурно, че всяко едно дете ще ходи с удоволствие на подобни курсове,където хем се научава нещо интересно, хем и ще се забавлява.Наистиа това е един уникален метод и се радвам че започна да се говори все повече за него. Сугестопедията е приложение на сугестологията в педагогиката, за обучение по нетравмиращ начин, чрез сугестия. Методът е създаден чак през 60-те години на ХХ век от българския лекар Георги Лозанов и всички ние трябва да сме горди, че имаме такива таланти,които дават своят приност за човечеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*